Preloader

Slagerij Jilles Kramer


Sinds 2003 exploiteren we onze winkel in Broek op Langedijk. Beiden opgegroeid in deze omgeving, een fijne locatie, is Langedijk ons niet vreemd.

0226-312618 info@jilleskramer.nl Marktplein 7, 1721 CK Broek op Langedijk

Blog

BLIJ VAN GLUTENVRIJ

In onze Slagerij proberen we zoveel mogelijk glutenvrije producten te leveren. In deze blog leg ik uit waarom …

Onze oudste zoon Emiel heeft coeliakie, op zijn 10de gediagnoseerd, hierdoor weten wij hoe belangrijk het is, dat producten glutenvrij geleverd kunnen worden.

Er zijn veel coeliakie-patienten, 1 op de 150 a 200 personen heeft coeliakie, dus het is geen zeldzame aandoening!

Als je coeliakie hebt, mag je geen gluten binnen krijgen. Behalve dat veel coeliakie-patienten buikklachten zullen krijgen na het eten van gluten, is het nog vervelender dat er ontsteking ontstaat in de darmen, waardoor voedingsstoffen slecht worden opgenomen. Eén broodkruimeltje kan al vervelende gevolgen hebben, dus het is noodzaak dat er geen fouten gemaakt worden.

Waar die gluten dan in zitten? In brood, pasta, cake, taart, sauzen, dressings, paneermeel, drop, koek, frikandellen, kroketten, pizza’s, paprika chips.. In ons geval merk ik dat het thuis heel makkelijk is om glutenvrij te leven, dat is geen probleem, we hebben de juiste producten in huis, letten goed op met boodschappen doen. Laatst had ik bijvoorbeeld een vloeibare boter met olijfolie gekocht, zat daar tot mijn verbazing toch gluten in, dus het is altijd opletten.

Ook in onze omgeving, door zijn juf op school, moeders van vriendjes, en familieleden wordt heel vaak supergoed om hem gedacht, dat is héél fijn en belangrijk voor die jongen. Hoe fijn is het als je op een verjaardag komt, en er is voor gezorgd dat er glutenvrije cake is, dat er in de klas met Sint-viering glutenvrije pepernoten zijn, dat je opa voor je verjaardag een glutenvrije appeltaart bakt.

Een pizza bij een Italiaanse pizzeria (die we overigens echt kunnen waarderen) die eten we niet meer, zij bieden geen glutenvrij alternatief, waardoor we soms een pizza bestellen bij Domino’s, omdat zij wél een glutenvrije pizza kunnen bieden.

En dan kopen we niet alleen voor onze zoon daar pizza, maar natuurlijk voor het hele gezin! (Dus 5 klanten minder naar de “echte Italiaanse pizzeria”, 5 klanten meer naar Domino’s…)

Ook de Albert Heijn kan ik erg waarderen. Op producten van hun eigen merk die glutenvrij zijn staat een glutenvrij logo. Dat is erg handig met boodschappen doen, vooral met producten als pindakaas, satéasaus, snoep, is dat ideaal.

Laatst waren we met het gezin een weekend naar Den Haag en toen heb ik van tevoren opgezocht welke restaurants geschikt zijn om te komen eten. Het is wel belangrijk dat de kok van het restaurant het probleem wil snappen en daar wat mee doet.

Ook frituur is een dingetje, als kroketten en frikandellen al in het frituurvet zijn geweest, zijn frietjes die daarna erin worden gebakken, niet meer glutenvrij. Er is overigens een snackbar in Oudorp (Lobo) die hier supergoed rekening mee houdt! (en in Den Haag snackbar Koemans).

In onze Slagerij is niet alles glutenvrij. We verkopen veel broodjes, waar helaas nog geen geschikt glutenvrij alternatief voor is. Onze paneer (voor de schnitzels, cordon bleu’s, gehaktballen) is nog niet glutenvrij, daar is Jilles wel mee bezig.

Maar als je glutenvrije producten nodig hebt, kunnen we je goed helpen, wel belangrijk om te zeggen dat het glutenvrij moet zijn, zodat de verkoopster oplet! Voorbeelden van producten uit ons assortiment die glutenvrij zijn; grillworst, filet americain, eiersalade, gebraden kippetjes, kip kerrie salade, boerenknakkers, hamburgers, gekruid gehakt, slavinken, verse worstjes, gebraden gehaktballen, achterham, fricandeau, gebraden gehakt,

appel-cranberry gehakt, Parmaham… Ook hebben we glutenvrij paneer in huis, mocht je een glutenvrij gepaneerde schnitzel willen. Van al onze producten staan alle ingrediënten in de kassa, zodat deze direct inzichtelijk zijn. En dit geldt ook voor lactose en andere allergenen!

Waarom ik dit graag uitgebreid wil laten weten? Omdat ik bang ben dat coeliakie-patienten zelf niet zo gauw de aandacht ervoor zullen trekken, maar het is zo fijn voor deze groep dat er rekening met ze gehouden wordt, dat er op een verjaardag glutenvrije grillworst is, dat er een bakje glutenvrije filet americain is als je op visite komt, dat er glutenvrije frietjes worden gebakken in een eettentje als je een dagje uit bent of voor de liefhebber een glutenvrij biertje koud staat. Voor meer informatie kan je terecht op www.glutenvrij.nl.

En mocht je producten uit de Slagerij glutenvrij willen hebben, je kan Jilles er altijd over aanspreken, we helpen je heel graag!